Σύντομο Ιστορικό του Σταθμού

Προϊστορία

Τα πρώτα σχέδια για την ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού από την Εκκλησία της Ελλάδος ξεκινούν ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Τον Μάϊο του 1950, επί Αρχιεπισκοπείας Σπυρίδωνος Βλάχου, η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στην «Αποστολική Διακονία» την ίδρυση «ιδίου ραδιοφωνικού σταθμού». Τα σχέδια όμως εκείνα δεν ευωδόθηκαν, καθώς η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι αυστηρά κρατική.

Στην Εκκλησία, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με την Πολιτεία, δόθηκε μόνο μία εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, κάθε Πέμπτη στις 6:30 μ.μ., στον «Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων». Η εκπομπή ετοιμαζόταν με ευθύνη της «Αποστολικής Διακονίας», με παραγωγό τον Δημήτρη Φερούση και «βγήκε στον αέρα» για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 1959, επί Αρχιεπισκοπείας Θεοκλήτου Παναγιωτόπουλου.

Η εκπομπή ετοιμαζόταν σε studio ηχογράφησης, πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο το 1959 λειτούργησε στην «Αποστολική Διακονία».

Ίδρυση του 89,4

Τελικά το όραμα της ίδρυσης Ραδιοφωνικού Σταθμού από την Ιερά Σύνοδο έγινε πραγματικότητα μετά την απελευθέρωση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και τη δυνατότητα εκπομπής από μη κρατικούς φορείς, με την «Ελεύθερη Ραδιοφωνία».

Έτσι ικανοποιήθηκε μετά από 30 χρόνια το σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου και δόθηκε άδεια για την εκπομπή Ραδιοφώνου της Εκκλησίας στους 89,4 μεγάκυκλους των FM.

Ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος» εξέπεμψε για πρώτη φορά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, Φεβρουάριο του 1989, μετά τον αγιασμό και το μήνυμα που απηύθυνε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ.

Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του εξέπεμπε με πειραματικό πρόγραμμα λίγων μόνο ωρών, ενώ πυρετωδώς ετοιμαζόταν ένα πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας και ο σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός του.

Τον Οκτώβριο του 1989 εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα και το νέο studio «του αέρα» (για τις ζωντανές-απευθείας εκπομπές), που έγινε με τη χορηγία του εφοπλιστή καπετάν Νικολάου Φράγκου και τις προσπάθειες του πρώτου Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού, Αρχιμανδρίτη τότε, νυν Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημητρίου Μπεκιάρη και των συνεργατών του.

Από το 1991, και με Διευθυντή τον τότε Αρχιμανδρίτη, νυν Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο Πρωτoπαπά, ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος» εκπέμπει με πλήρες 24ωρο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, με την παραχώρηση συχνοτήτων στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα δημιουργίας αναμεταδοτών έτσι ώστε να ακούγεται ο Σταθμός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Σταθμού, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος διαδέχθηκε ο τότε Αρχιμανδρίτης και νυν Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος Φιλοθέου. Για λίγους μήνες του 1993, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό διηύθυνε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1998-2008

Με την εκλογή ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Μακαριστού κυρού Χριστοδούλου, ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος» οργανώθηκε σε μια περισσότερο επαγγελματική βάση, με ιδιαίτερο ενημερωτικό-δημοσιογραφικό τμήμα, αλλά και με την έναρξη της εκπομπής του προγράμματός του μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια δικτύωσης με τους κατά τόπους σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων.

Σε αυτή την περίοδο, με τη φροντίδα των Διευθυντών του Ραδιοφωνικού Σταθμού, κυρίων Γεώργιου Σαρειδάκη, Αρίστου Κασμίρογλου, Θεόδωρου Στίνη και Στέλιου Συρμόγλου, ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος» περνά σε μία φάση ωριμότητας, με το πρόγραμμά του να μεταδίδεται τόσο μέσω επίγειων αναμεταδοτών και του διαδικτύου όσο και μέσω του δορυφόρου HELLAS SAT II.

Επίσης, υπό την εποπτεία του Διευθυντή, Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ο Σταθμός μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού εγγραφής και εκπομπής. Με τον νέο χάρτη των συχνοτήτων ο Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπέμπει πλέον στους 89,5 μεγάκυκλους των FM.

Ο Σταθμός της Εκκλησίας σήμερα

Με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου του Β!, Διευθυντής ορίστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Βλαβιανός.

Τον διαδέχθηκε ο θεολόγος και φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας ο οποίος με την έγκριση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία υπάγεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός, σχεδίασε και υλοποίησε το νέο πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας.

Έτσι, με την εμπειρία των 20 χρόνων της ραδιοφωνικής του παρουσίας και με το σύνθημα «Νέο ξεκίνημα – ίδια σχέση» ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 εισήλθε σε μια νέα περίοδο προσφοράς και δημιουργίας. Με στόχο μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και με διευρυμένη θεματολογία, πραγματοποιήθηκε  νέο ξεκίνημα με νέο σύγχρονο και ελκυστικό πρόγραμμα θεμελιωμένο στη θεολογία της Εκκλησίας, το οποίο συνομιλεί με την Ιστορία, τον πολιτισμό και τους σύγχρονους προβληματισμούς της δημιουργίας, της διανόησης, της τέχνης, της οικολογίας κ.α.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου 2009 εκπέμπει το νέο του πρόγραμμα με κύριους θεματικούς άξονες – ζώνες εκπομπών:

Ενημερωτικές Εκπομπές,
Ειδήσεις,
Γνωριμία με την Ορθόδοξη Πίστη,
Ανθρώπινες Σχέσεις,
Εκκλησία και Κόσμος,
Η Μουσική των Αγγέλων (Βυζαντινή Μουσική),
Αρχαία, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Ιστορία και Ελληνική Γλώσσα,
Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική,
Ανάγνωση Πατερικών Κειμένων,
Περιβάλλον,
Εικαστικά και Πολιτιστικά,
α) Λογοτεχνία,
β) Ορθόδοξη Τέχνη-Αγιογραφία, Αρχιτεκτονική,
γ) Κλασσική Μουσική,
δ) Ελληνικό Τραγούδι,
ε) Εικαστικά,
στ) Βιβλιοκρισία,
ζ) Ελεύθερα Θέματα.

Από τον Ιούνιο του 2009 το πρόγραμμα του Ραδιοσταθμού μεταδίδεται και μέσω του Δορυφόρου Hotbird σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Τεχνικό, Διοικητικό και Επιστημονικό προσωπικό του σταθμού.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.ecclesiaradio.gr

Η παρουσίαση του νέου προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, ώρα 12:00, στο ΣΑΡΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, Ρηγίλλης 1, Αθήνα.

Η μετεγκατάσταση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος στο κτίριο της οδού Αθηνάς 30, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του διαδικτυακού τόπου του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας και επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους ακροατές από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν ταυτόχρονα, μέσω διαδικτύου, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.